Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
         

Transurfing

Talasi

Smisao života, lični rast i razvoj, Miroslav Skender, Svetlo

Osho i zimnica

Sad se pitate kako sam to uspeo povezati i što bi tu moglo biti za vas? Krenimo onda na stvar.


upali svetlo1

Mrak


Još  kao klinac sam se pitao kako to da u sobi punoj mraka istog trena kada upališ svetlo sav mrak nestane. Tek ga možemo naći u nekom skrivenom kutku samog i uplašenog.

Ni senke od onoga strašnog i opakog mraka kakav je bio dok je vladao prostorijom. Shvatio sam već  tada da zapravo svetlo i tama ne mogu postojati istovremeno.

Kasnije sam shvatio da tama uopšte ne postoji. Tama je samo nedostatak svetla.

 


Osho


Kako sam učio o razvoju i samorazvoju naletio sam na Osha. I svideo  mi se. Bio je jednostavan, nekome “brutalan” što zapravo nije ništa  drugo nego znak i dokaz da je ono što kaže stiglo na pravo mesto.

Jedan od njegovih citata je: “Jednom kada počnete gledati lepotu života, ružnoća počinje nestajati.”

Ako počnete gledati na svet s radošću, tuga počinje nestajati. Ne možete imati raj i pakao istovremeno. Možete imati samo jedno. Izbor je vaš. Često se da naleteti na ovaj citat na društvenim mrežama i svaki put mi je drago da ga ponovno pročitam.


Teorija čiste boce


Kad sam ga video prvi put shvatio sam da je jako sličan mojoj “teoriji čiste boce”, što nas konačno dovodi i do zimnice iz naslova i ponovno do mog detinjstva.
Kao klinci smo pomagali mami i baki kad se pravila zimnica. Jedan od zadataka kojima sam se veselio bilo je pranje boca. Poslagali bismo hrpu boca u kadu koju bismo potom napunili vodom i deterdžentom. Napravili bismo hrpu pene. Imali smo četku  za pranje boca i svaku bismo bocu temeljno istrljali iznutra, skinuli etiketu i prsten od čepa. Tada bismo krenuli ispirati  boce od pene. I to se pokazalo dosta izazovnim  zadatkom. Pokušavali smo mućkati, vrteti boce, sa manje ili više  vode, ali  smo bili sve više isfrustrirani i sve nam je teže  išlo. Da, isprali  smo tu i tamo koju bocu, no tim tempom bismo završili posao u vreme kada je pola zimnice trebalo biti pojedeno.

Brat i ja smo, nakon kraćeg većanja, otišli do mame da  joj saopštimo da je taj zadatak nemoguće završiti u nama prihvatljivom roku. Shvatila je o čemu se radi i odvela nas je do boca. Uzela je bocu punu pene i stavila je pod mlaz vode. Samo je mirno držala bocu, voda je nekim čudom odlazila na dno, a pena je sama od sebe izlazila van. Nismo mogli doći sebi od čuda. Na prvi pogled nije imalo smisla. A ipak delovalo je.


Tek puno godina kasnije shvatio sam da je jedini način da izbaciš mrak iz prostorije da - upališ svetlo. Najbolji  način da se izbaciti pena iz boce je da se napuni boca čistom vodom.

Isto je tako u životu. Ako želiš dobro, nemoj se boriti protiv lošega. Samo kreni nalivati dobro. Ono loše nema drugu mogućnost nego da izađe. Nestane iz boce, prostorije, života.


Za kraj ću dodati  još jedan  Oshov citat koji se savršeno nadovezuje na temu:
“Sa mrakom ne možeš ništa direktno učiniti. Ako želiš nešto učiniti, učini to sa svetlom, ne sa mrakom. Ugasi svetlo, i mrak će biti tu; upali svetlo i mrak će nestati – ali nikako nećeš moći upaliti ili ugasiti mrak; ne možeš ga odnekud doneti, niti ga možeš negde sakriti. Ako želiš nešto učiniti s mrakom, moraćeš to učiniti uz pomoć svetlosti.”


Danas unesite svetlost, nemojte pokušavati izbacivati  mrak.


Miroslav Skender, trener ličnog razvoja
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
ja drzim sunce1

Štampa

Pokrenite talase, prijavite se za događaj


Pokrenite talase, prijavite se za događaj
E-mail:*
Telefon za kontakt:*
Odaberite događaj*
Vaša poruka:
Copyright © 2016. Udruženje "Talasi" - "Waves" Association