Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
         

Transurfing

Talasi

Vaspitanje dece, Porodica, timski rad, rukovodilac, lider, Vladimir Miletić

Jutros u pekari

Jutros u pekari, majka sa dva sina sela je baš pored mog stola.

timDo tada sam sedeo sam sa svojim mislima. Tek kada se jedan od mladunaca, dečak od desetak godina, okrenuo ka meni i ljubazno me zamolio da mu dozvolim da pozajmi stolicu, obratio sam pažnju na njih.

Nakon što je nahranila mladunce, majka je tihim ali odlučnim glasom započela sastanak. Nisam imao nameru da slušam, ipak, majčin glas je u jednom trenutku savladao tišinu koja me je okruživala. Reči poznate. Priča koju svaki roditelj priča svojoj deci. Ipak, ova je bila u malo drugačijem izvođenju:

"...i mi smo tim, a u svakom timu se zna ko šta radi i ko ima kakve obaveze. Mama i tata idu svakog dana na posao. Naša obaveza je da donesemo novac i da sa njim možemo da kupimo stvari koje su nam potrebne. Naša obaveza je da obezbedimo hranu, odeću, stvari za kuću, putovanja... Ali i vi imate važnu ulogu u timu, a sa njom i obaveze. Da brinete o higijeni prostora, da učite, da nas slušate, pomognete sa onim što možete... Samo tako ćemo svi biti ravnopravno opterećeni i preostaće nam snage i vremena da ostatak vremena iskoristimo zajedno...Razumete li?" upita mama na kraju, pogledajući prvo starijeg, a onda i mlađeg direktno u oči.

Mladunci odgovoriše potvrdno. Kao zaključak, usledilo je majčino jednostavno pitanje:

"Onda, da li mogu da računam na vas?"

Dečaci se pogledaše i bez većeg premišljanja istovremeno klimnuše glavama. U tom klimoglavu osetilo se obećanje čvršće od hiljadu "Ne brinite direktore biće završeno" od milion "Hoću,šefe majke mi", od milijardu "Važi, kolega, sve je sređeno"...

Pokaza ova šefica da ne mora pretnjom. Ne mora vikom. Ne mora šakom. Ima i drugih, elegantnijih načina da se priđe ljudima.

Izašao sam zadovoljan i nasmejan iz pekare. Baš mi se posrećilo danas. Jer, pohađao sam nekad skupe seminare i konferencije o liderstvu i upravljanju ljudima. Slušao sam poznate govornike, učio od priznatih trenera iz oblasti upravljanja ljudima. Dobijao sam korisne savete kako se razgovara sa članovima tima. Primenjivao nova znanja u praksi. Ponekad ih plaćao visokim cenama.

A danas, kakve li slučajnosti, naiđem na vrhunsko predavanje. Uz odlično odrađenu demonstraciju lekcije. Od predavača sa višegodišnjim iskustvom.

Sve to uz minimalan trošak.

Za cenu dve puter kifle i jogurta.

Vladimir Miletić

Štampa

Pokrenite talase, prijavite se za događaj


Pokrenite talase, prijavite se za događaj
E-mail:*
Telefon za kontakt:*
Odaberite događaj*
Vaša poruka:
Copyright © 2016. Udruženje "Talasi" - "Waves" Association