Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
         

Transurfing

Talasi

Meditacija, pušenje, Osho, prestati pušiti

Meditacija za pušače

oshoJedan čovek se požalio indijskom mistiku Oshu Rajneeshu da  nikako ne može ostaviti pušenje i da je je sve pokušao. Čovek je imao trideset godina pušačkog staža i već je osećao umor i malaksalost. Štagod da je pokušavao kako bi ostavio pušenje, nije mu uspevalo, uvek bi se vraćao toj navici. S vremenom je izgubio svoje samopouzdanje, znao je da ne može više ništa učiniti jer jednostavno nije imao snage prestati s pušenjem. Konačno je zamolio Osha za pomoć.

Osho mu je rekao: “Niko ne može prekinuti pušenje, važno je da to razumeš! Pušenje sada više nije stvar tvoje odluke. Ono je ušlo u svet tvojih navika i tamo je pustilo korenje. Trideset godina predstavlja dug period! Ono se ukorenilo u tvom telu, u tvoju unutrašnju hemiju, proširilo se svuda po tebi.

Prestanak pušenja više nije samo stvar odluke, jer tvoj intelekt ništa više tu ne može učiniti. Um je nemoćan; on može nešto početi, ali ne može to tako lako prekinuti. Kad nešto započneš i upražnjavaš duže vremena, onda to postane automatizovano i sad je tvoj zadatak da to de-automatizuješ! Evo šta ćeš učiniti: zaboravi na svoju želju da prestaneš da pušiš!

Za tim više nema potrebe! Trideset godina si pušio i tako živeo; naravno, to je bila patnja, ali si se uspešno i tome prilagodio. I šta će sad značiti ako umreš nekoliko sati ranije od onih osoba koje nisu pušile? Šta još nameravaš učiniti? Šta si učinio do sad? U čemu je onda stvar – hoćeš li umreti u ponedeljak, utorak ili u nedelju, ove godine ili one – kakve to ima veze? Zato sledeći put od toga načini meditaciju.”

Čovek je bio iznenađen: “Šta? Meditaciju?” “

Da”, nastavio je Osho, “ako zen monasi mogu od ispijanja čaja napraviti meditaciju i ceremoniju, zašto ne? Pušenje može biti isto tako lepo kao i meditacija. Dakle, sledeći put kad budeš vadio kutiju cigareta iz svog džepa, uradi to sasvim polako. Uživaj u tome, nema nikakve žurbe! Budi svestan, budan, pažljiv, izvlači kutiju polako s potpunom svesnošću. Potom počni sasvim polako izvlačiti cigaretu iz nje. Čini to svesno i smireno – ne na stari užurbani način, na nesvesni način, mehanički! Onda lupkaj s cigaretom po kutiji – ali veoma pažljivo! Oslušni zvuk tog tapkanja upravo na način kako to rade zen ljudi kad osluškuju zvuk proključale vode na kuvalu… I miris! Pomiriši cigaretu i oseti njenu lepotu.”

Čovek mu na to reče: “Šta to govorite? Lepotu?”

“Da, to je prelepo”, nastavio je Osho. “Duvan je Božanstven kao i sve drugo. Pomiriši ga, to je Božanstveni miris.” “Zar se šališ?” “Ne, ne šalim se! Potom stavi cigaretu u usta s apsolutnom svešću, zapali je s potpunom budnošću. Uživaj u svakom pokretu, u svakoj radnji i nastoj sve to podeliti u što je više moguće radnji, tako ćeš biti svesniji svega toga. Povuci prvi dim: oseti, to je Bog u obliku dima! Hindusi kažu: ‘Annam Brahm’ – ‘Hrana je Bog’. Zašto ne pušiti? Sve je Bog. Povuci taj dim duboko u svoja pluća – to je pranayama (praksa disanja indijskih jogija). Zatim ispusti dim, opusti se, pa uzmi sledeći dim – radi to veoma polako.

Ako to budeš radio na taj način, bit ćeš vrlo iznenađen – ubrzo ćeš uočiti svu glupost toga. Ne zbog toga što su ti drugi govorili da je to glupo ili zato što su govorili da je to loše! Nego ćeš ti sam to uvideti! A taj uvid neće biti samo intelektualan. On će poticati od tvog celog bića; to će biti viđenje tvoje celine. A onda jednog dana, ukoliko to otpadne – otpašće! Ako se nastavi, nastaviće se! Ne trebaš se brinuti zbog toga.”

Nakon tri meseca upražnjavanja ove tehnike, čovek se vratio i rekao: “Otpalo je.”

“Sad pokušaj to i sa drugim stvarima, jer u tome je tajna, u de-automatizovanosti. Kad hodaš, hodaj sporo, pažljivo i s promatranjem. Kad gledaš, gledaj pažljivo, promatrački i videćeš da je drveće zelenije nego ikad pre; ruže će biti bogatije nego ikad pre. Osluškuj! Kada slušaš, slušaj pažljivo. Kada govoriš, govori pažljivo. Neka celo tvoje budno delovanje postane de-automatizovano.”

Osho – Narančasta knjiga

Izvor: nenadljubic.com

Sufi priča

Čuo sam jednu staru sufi priču: Dva učenika jednog velikog majstora šetali su vrtom oko kuće svog majstora. Njima je bilo dopušteno da tuda šetaju svaki dan, jutrom i naveče. Šetanje je bila vrsta meditacije, hodajuće meditacije - nešto nalik meditaciji u zenu. Ti ne možeš sediti dvadeset i četiri sata - noge trebaju kretanje, krv cirkulaciju - stoga i u zenu i kod sufija se meditira nekoliko sati sedeći, a onda počinješ meditirati i hodajući. No, meditacija se nastavlja, hodajući ili sedeći. Unutarnje kretanje ostaje isto.

Obojica su bili pušači i hteli su da pitaju majstora za dozvolu, pa su i odlučili:  “Sigurno će odbiti, ali mi ćemo ga ipak pitati. To ne izgleda kao svetogrđe da pušimo u vrtu. Mi nećemo pušiti u njegovoj kući.”

Sledećeg dana su se ponovo sreli u vrtu. Jedan od njih je bio razljućen jer je ovaj drugi pušio i reče mu:

“Šta se dogodilo? Ja sam ga isto pitao ali je on kratko odbio i rekao ne. A ti pušiš? Zar nisi mogao istrajati u njegovoj naredbi?”

On mu reče: “Ali, on je meni rekao - Da!”

To je bilo nepravedno i prvi reče: “Ja sada idem da ispitam odmah zašto je meni rekao - ne, a tebi - da.”

Drugi reče: “Sačekaj trenutak. Reci mi šta si ga upitao?”

On reče: “Šta sam pitao? Pitao sam ga jednostavno: “Da li mogu da pušim dok meditiram?” On je rekao – Ne. I izgledao je vrlo ljut.”

Onaj drugi se poče smejati govoreći: “Sada ja znam u čemu je stvar. Ja sam pitao: “Mogu li meditirati dok pušim?” On mi je rekao - Da.”

Sve zavisi. Samo mala razlika i život je već nešto sasvim drugo. No, sada je to velika razlika.

Pitati: “Mogu li pušiti za vreme meditacije?”, sasvim je ružno. Ali, pitati: “Mogu li meditirati dok pušim?” - to je sasvim na mestu. Dobro! Barem ćeš meditirati.

Život nije ni beda ni blaženstvo. Život je čisto platno i ti trebaš biti umetnički okrenut prema njemu.

Odlomak iz knjige: “Život, ljubav, smeh”, Osho

Izvor: novasvest.com

Štampa

Pokrenite talase, prijavite se za događaj


Pokrenite talase, prijavite se za događaj
E-mail:*
Telefon za kontakt:*
Odaberite događaj*
Vaša poruka:
Copyright © 2016. Udruženje "Talasi" - "Waves" Association