Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
     

Transurfing

Talasi

Ljubav, deca, balans poslovnog i privatnog života, blagoslov

Da li je zaista moguće da sa zadovoljstvom ideš na posao i s radošću se vraćaš kući

„Sreća je kad sa zadovoljstvom ideš na posao i s radošću se vraćaš kući“
Narodna mudrost tvrdi da je ovo moguće.
balans posao i licni zivotJa lično nisam tako mislila kada sam se posle porodiljskog vratila na posao jer su me za vreme odsustva „skinuli“ sa mesta šefa. Zašto – iznenadila sam i „izneverila“ tadašnju direktorku trudnoćom u 35. godini. Opravdanja za takav postupak Kompanije nisam ( nikada) našla jer realno – i ne postoji.

Uostalom, nije kriva Kompanija, nego pojedinci ( koji su je vodili ), a „ima nas raznih“ pa ti razni mogu biti prazni – mi tu ne možemo puno da učinimo.

Pokušala sam tada da se borim sa vetrenjačama, naravno bezuspešno i, iz ovog ugla posmatrano, potpuno nepotrebno sam trošila i svoje vreme i energiju.
Zašto. Zato što sam po drugi put bila blagoslovena da budem mama i nema tog posla koji to može da nadomesti. I to me je ispunjavalo, iako se Kalimero u meni i dalje bunio. „To je prava nepravda“, vikao je.
Nepravda ili ne, Kalimero sindrom nikome dobro nije doneo pa ni meni. Moralo se raditi na drugim frontovima. A najvažniji je bio u meni.


Trebalo mi je puno vremena i rada ( na sebi ) da shvatim da je najvažniji posao koji ću ikada imati MOJ LIČNI ŽIVOT i da prema njemu treba da se odnosim - kao prema ozbiljnom poslu, a da „pravi posao“ postavim na mesto koje mu zaista pripada.


Činjenica je da kad imaš porodicu i posao – ti stojiš na obe noge, a ako imaš samo jedno od ta dva – na jednoj. To poslednje stanje izaziva osećaj nesigurnosti i u direktnom i u prenosnom značenju. Zato u životu treba da postoji vreme za karijeru i posao - „profesionalni uspeh“, kao i za lični život i/ili porodični život – „uspeh na ličnom planu“.
„Kako organizovati, graditi svoj život, starati se o njemu – to je nešto što bi trebalo da se uči u školi. Tablica množenja je svakako dobra stvar, nesumnjivo je korisno znati pravopis. Ali, složićete se, život je nešto daleko važnije i složenije“, piše dr Andrej Kurpatov u svojoj knjizi „Flert očima stručnjaka“ i nastavlja da „Ako se čovek ne nauči da živi pravilno ( tj. efikasno i sa smislom ), on će patiti i mučiće se i tu neće moći da pomognu ni aritmetika ni krasnopis. A s obzirom da nas nisu naučili, nema druge nego da se sami obrazujemo, da tako kažem u hodu. Za nas same je od životnog značaja da prestanemo s pogrešnom praksom uništavanja sopstvenog života i da na kraju krajeva uskladimo obe njegove strane i „ličnu“ i „društvenu“.
Dugo sam tražila formulu uspeha za čvrsto stajanje na obe noge, nešto što će mi otvoriti oči i ućutkati Kalimera. Kurpatov mi je u tome pomogao.
Ako hoćeš da budeš srećan, da sa zadovoljstvom ideš na posao i s radošću se vraćaš kući, odnosi se prema svom ličnom životu kao prema ozbiljnom poslu, a prema poslu - kao prema flertu.
Da, dobro ste pročitali. Flert i posao treba da zamene mesta koja im se normalno dodeljuju i onda je sreća sa nama na putu a ne na nekom zamišljenom cilju.

Kad kažem posao kao flert, tu se pre svega misli na emocionalnu stranu flerta i odnositi se prema poslu kao prema flertu znači:
1. Biti zanesen svojim poslom
2. Uspostavljati efikasan kontakt s ljudima s kojima mora da se sarađuje
3. Uneti u svoj rad „momenat igre“, počevši od opšteg raspoloženja, zaključno s korišćenjem mogućnosti nestandardnih, originalnih poteza i odluka
4. Prirodnim putem privlačiti na svoju stranu sve mogućnosti, potencijale i energiju sopstvenog psihičkog aparata
5. Iskreno se radovati što imate taj posao.

Ako flertujete, vi se prema poslu odnosite lako, bez napetosti, bez bolesne uznemirenosti i zabrinutosti, ali dajete sve od sebe da „osvojite“ svoj predmet interesovanja, što je u ovom slučaju – vaš posao.
Ako se posao doživljava „samo kao posao“, nešto standardno, i sredstva za rešavanje problema će biti uobičajena, dosadna i nekreativna. Ali, ako se prema poslu odnosimo kao prema flertu, on će za nas prestati da bude problem ,muka i kuluk; naprotiv, zabavljaće nas i interesovati da uspemo u svom „poduhvatu“ i imaćemo duplo radosniji doživljaj uspeha nego što je slučaj kad posao prihvatamo kao – posao.

Znači, ozbiljnost u organizaciji ličnog života i lakoća vezana za napredak u karijeri - tako treba postaviti ove stvari jer je to presudno za osmeh tokom čitavog dana. Ja sam to naučila!
Zato sa velikim zadovoljstvom idem na posao a sa još većom radošću se vraćam kući!
A vi?

Štampa

Copyright © 2016. Udruženje "Talasi" - "Waves" Association