Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
         

Transurfing

Talasi

upravljanje sudbinom, Sudbina, Duško Blagojević, samoposmatranje, samospoznaja

Šta je suđeno?

maca tigarPočev od antičkh vladara preko proroka, pa sve do današnjih dana i običnih ljudi vodi se žestoka borba u ljudskom umu: „Da li postoji unapred predodređena sudbina ili smo mi ti koji tu sudbinu stvaramo?“

Stojimo ispred ogledala u kome pažljivo posmatramo sopstveni odraz.

„Ko si ti?“ upita naš odraz.
„Ko sam ja?“ upitamo sami sebe.

Šta na prvi pogled zaključujemo o sebi? Šta se krije iza tog našeg lica – samouverena i vedra osoba koja krči sebi sopstveni put kroz život ili možda zbunjena individua koja još uvek pokušava da otkrije sopstveni identitet večito jureći da ispuni očekivanja drugih?   

I dok stojimo tako suočeni oči u oči sa svojim odrazom shvatamo težinu i ozbiljnost postavljenog pitanja. U tom momentu u nama se suočavaju Prošlost (Ko smo bili?), Sadašnjost (Ko smo sada?) i Budućnost (Ko želimo da budemo?). Upravo nam je ceo život proleteo ispred očiju poput ubrzanog filma. Dođosmo opet do sadašnjeg trenutka suočeni sami sa sobom, sa sopstvenim mislima i osećanjima, sa našim snovima sa jedne i sa javom, strahovima, razočaranjima s druge strane ogledala. Preispitujemo sopstvena uverenja i ubeđenja. Postajemo svesni te večite borbe koja se vodi u svima nama – bitke između srca i uma, dobra i zla, morala i nemorala. 

Mislimo u sebi: „Zar sam sve to ja?“
Čujemo samouvereni unutrašnji glas: „O, da!“

Odraz u ogledalu nas sažaljivo gleda, pa progovara glasom koji nas trže iz letargije: „Ti si sada samo bledi odraz onoga što možeš postati. Potencijal koji je u tebi, zašto ga još nisi otkrio, zašto bežiš od svoje prave prirode? Zar još uvek nisi zavirio u svoj unutrašnji svet? Plašiš se, zar ne? Ne znaš šta ćeš tamo zateći. Predugo si sopstvenim strahom i nesigurnošću hranio unutrašnjeg demona koji je potisnuo svetlost u tebi. Više ne znaš da li ga možeš iskontrolisati. Povrati svoje dostojanstvo, oslobodi se okova koje si sam stavio sebi na udove tvoje. Kako su samo teški lanci kojima si se zakovao za pod. Ti ih ne vidiš, ali ih tvoje srce oseća. I sada dok ti pričam ono poskakuje u tvojim grudima želeći da ova istina dopre do tvog mozga.“

Srce stvarno divlje lupa. Prepoznajemo iznenada odraz u ogledalu. To je naše više Ja. Uviđamo istinu u njegovim rečima. Krv nam navire u talasima u ruke i noge. Dobijamo snagu tigra svesni istine o sopstvenoj moći. Lanci počinju da škripe pred naletom naše čvrste volje i rešenosti. Nešto se probudilo duboko u nama, nešto moćno što ne voli tamu, nešto što zna da se od svetlosti unutrašnji demon svakako boji. Razvedrilo se u nama. Popucaše stari lanci. Kakva je to sila koja sada kulja u nama kao nabujala reka, tako divlja da bi planinu mogla sravniti, a istovremeno tako blaga i umirujuća da bi i najdivljiju zver mogla istog momenta pripitomiti. Ta magija izbacuje Duhove prošlosti iz našeg unutrašnjeg sveta, oni su bili naši tamničari. Ona nas obnavlja i leči iznutra, ona sjedinjuje um i srce.

 

To je Ljubav - ona nam pomaže da shvatimo, prihvatimo i zavolimo sebe onakvi kakvi jesmo sa svim vrlinama, manama i sa našim karakterom. Lubav nas poziva da oprostimo sebi te okove koje u bunilu stavismo na ruke i noge. To je sada naša stvarnost, ali ne i naša budućnost. Nju tek treba da stvorimo.

Osvešćeni i preporođeni dostojanstveno gledamo u ogledalo i sada vidimo sebe u budućnosti. Kakva tačno osoba želimo da postanemo? Kakvu promenu trebamo? Ispunjeni ljubavlju ,verom i odlučnošću možemo postati ono za šta smo rođeni. Bićemo dobri i sebi i drugima. Srce će nam reći koje to mane treba, ne neutralisati već snagom volje i magijom u nama pretvoriti u vrline.

Ono čemu neprestano treba da težimo jeste da postanemo bolje osobe – da rastemo i razvijamo se duhovno, telesno, mentalno i emotivno u individue koje veruju da sami stvaraju sopstvenu sudbinu i da je upravo to istina od koje se ne može pobeći!

Dusko Blagojevic

 

Duško Blagojević – pisac Autor trilogije epske fanastike o Dragojl ratnicima i prve objavljene knjige iz pomenutog serijala: „Duhovi rata“ u izdanju Književne Omladine Srbije koju možete naći u beogradskim knjižarama.

Posetite facebook stranicu posvećenu romanu: https://www.facebook.com/dragojlratnici/  

Štampa

Pokrenite talase, prijavite se za događaj


Pokrenite talase, prijavite se za događaj
E-mail:*
Telefon za kontakt:*
Odaberite događaj*
Vaša poruka:
Copyright © 2016. Udruženje "Talasi" - "Waves" Association