Zeleno, volim te zeleno

Zeleni kašasti sokovi

Iako vrlo često znamo sve što nam treba da znamo o određenoj temi / stvari / čo’eku, dešava se da nam je potrebno malo više vremena da nam se kockice slegnu, da se desi „KLIK“ ili da nam, kako se to narodski kaže, dođe iz dup*** u glavu ( *** zameniti zvezdice sa slovima „eta“ 😉 ), pa da uradimo šta treba. A treba brinuti o svom zdravlju na vreme, znači – uvek.
Zato sam ja juče rešila i napravila svoj prvi pravi zeleni kašasti sok, popularno tj međunarodno poznat kao „green smoothie“.

Zašto zeleni kašasti sok?

Odavno znam da je zdravo jesti sveže voće i povrće, i mojoj deci to stalno ponavljam, s tim što njih to mnogo ne dotiče, haha. Jedu šta im se dopada, a što je zdravo, ako im se dopada. Pa i mi odrasli, ako i kad se odlučimo za zdrave namirnice, kako brzo živimo, tako brzo i jedemo i nedovoljno žvaćkamo sve što unosimo, a za ovo zeleno, da bi bilo korisno, to je neophodno!

U zelenom lišću povrća nalazi se hlorofil koji, kao direktan primalac sunčeve energije, ima veliku snagu i redovnim konzumiranjem vraća baznost našem organizmu, a samim tim mu jača imunitet i osnažuje ga, a koristan je i kod svih oblika hroničnih bolesti i detoksikaciju.

Jači blender ( min 1000W, čemu naši zubići nisu ni blizu) oslobađa molekule hlorofila, pa uz malo truda dobijamo najkvalitetniju ishranu za naše ćelije, punu ne samo hlorofila, već i biljnih vlakana, enzima, aminokiselina, belančevina, vitamina i minerala.

Pijenje zelenih kašastih sokova najlakši je i najefikasniji poznati način da u našu prehranu uključimo dovoljno voća i zelenog lisnatog povrća.

Tako je obogaćujemo vrednim sastojcima, bilo u cilju lečenja, preventive ili održavanja optimalnog zdravlja.
U to ime – ŽIVELIIII , uz prvi recept mog prvog zelenog kašastog soka u kom su uživala čak i moja deca, što nije lak zadatak kad je „volim te zeleno“ bilo u pitanju 🙂

Sastojci: 2 banane, 2,3 breske, 5,6 šljiva, parče lubenice, ½ dinje, dve šake spanaća, malo rukole i peršuna.

 

mr Biljana Janković, predsednik Udruženja Talasi, www.talasi.org