Standardi ishrane

Od malena su nam govorili da zdravlje na usta ulazi, ali to što se smatralo zdravim kad smo bili mali se značajno razlikuje od današnjih preporuka. Tradicionalna piramida ishrane predstavljala je preporuku za unos određenih količina 4 grupe proizvoda, i njenu bazu su činile žitarice, pirinač, hleb i krompir, zatim u manjim količinama voće i povrće, pa još manjim mleko, mlečni proizvodi, riba, meso (živina, teletina, svinjetina, junetina). Na vrhu ove piramide ishrane, zastupljeni najmanjom površinom su so, šećer, mast i ulje. A onda su se pojavili novi pravci:

  • Vegetarijanci – način ishrane u kojoj se konzumiraju namirnice biljnog porekla (žitarice, mahunarke, voće i povrće) i eventualno namirnice životinjskog porekla (mleko, mlečni proizvodi, jaja), ali bez konzumiranja životinjskog mesa.
  • Vegani, koji ne koriste hranu životinjskog porekla niti nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla
  • Sirova prehrana -ishrana bez kuvanja, u isključivo sirovom izdanju, pod parolom da živom organizmu treba živa hrana. Život je proces, a ne stvar.
  • LCHF – Low Carb High Fat- ishrana sa manjim unosom ugljenih hidrata i većim unosom prirodnih zdravih masti.
  • Paleo sistem – dijeta, razvijena je po ugledu na navike u ishrani ljudi koji su živeli za vreme paleolita. Ovde su suhomesnati proizvodi, žitarice, krompir i soja svedeni na minimum, a meso, morski plodovi i jaja poželjni.
Svaki od navedenih pravaca ima svoje pristalice koje naglašavaju prednosti njihovog i mane tuđih izbora i oko toga će uvek biti nadmudrivanja. Precizna definicija pojma „zdrava hrana“ i sadržaj namirnica koje obuhvata, nisu mogući niti mogu biti isti za sve nas.
Blogerka Maja Petrović odlično je napisala:

„Potrebno je da imamo svoj standard u koji verujemo i koji primenjujemo, da to bude naša svesna odluka i izbor o tome šta je za nas najbolje. Standard od koga ćemo svi odstupati manje ili više, jer odstupanja jesu normalan deo svakodnevnog modernog života. Ja imam režim ishrane, ali taj režim nema mene.“

Znači, nemojte robovati slepo bilo čemu kad je ishrana u pitanju ali,

“Neka ti hrana bude lek i lek neka bude hrana.” ~ Hipokrat