NE DOZVOLI SEBI DA (PO)LUDIŠ u deset tačaka

Moja draga prijateljica Spoma danas puni “okruglih” 77 godina. Ona je mnogima od nas koji imaju sreće da je lično poznaju ili putem društvenih mreža prate, riznica mudrosti, izvor optimizma i iskra radosti. Stručnoj javnosti poznata je kao prof. dr Spomenka Mujović. Njeni saveti su dragoceni uvek, a, čini mi se, u ovo koronarno vreme potrebni su nam više nego ikad. Na talasima dobre energije, delim ih na dobrobit svih nas.

Kako da ne (po)ludimo u 10 tačaka, by Spoma

1.DIŠI, NE ZABUŠAVAJ!

Poveži se sa svojim prirodnim dahom. Diši svesno, osećajući dodir daha pri udahu i izdahu na ulazu u nozdrve i /ili u nosnim kanalima. To je sjajna preventivna medicina i sjajan dopunski lek svake terapije. Postepeno se razvija MIR koji deluje kao moćno energetsko polje protiv spoljašnjih LUDILA koja nas okružuju.

2.ŠETAJ, HODAJ!

Neka ludila zahtevaju poduže hodanje, ali često i kraći brzi hod mnogo pomaže.

3.SMEJ SE!

Smej se, smej, što češće. Kad samo porazmisliš koliko je ludosti i GLUPOSTI u tom NAŠEM besmislenom LJUDSKOM jurcanju, moraćeš se smejati i smijati!

4.OPUSTI SE, SVE OTPUSTI!

Opusti se, sve otpusti! Na primer, napuni kadu toplom vodom, zagrli neku igračku, nazovi prijatelja, učini šta god da svojoj duši ugodiš.

5.NE REAGUJ!

NE pali se! Dogovori se sa sobom da ćeš biti mirna/miran na ma kakve reči i ponašanja koje te inače razdražuju. Napiši sebi uputstva. Otpusti to iz svoje službe. Niko nije dužan da se ponaša po tvojim principima. kao ni ti po njihovim. SRCE će ti tvoje biti zahvalno.

6.UVEDI SEBI SPECIJALNI POST!

Ne slušaj vesti. Ne čitaj novine. Ne odgovaraj na telefon. Ne idi na društvene mreže. Dozvoli sebi bar povremeno prostor za ODMOR i regeneraciju.

7. OPRAŠTAJ ČOVEČE!

Opraštaj SEBI i drugima. Ako si upravo razjaren i lud bio, oprosti sebi. Nijesi ti anđeo nebeski. Počni ponovo, počni ponovo, smireno i udobno. Samo si čovek, a i drugi isto tako.

8.SAMO BUDI!

Postoji – BUDI prisutan u sebi samome. Možda nemaš ništa hitno da uradiš. Budi u tišini- dovoljno za danas!

9.NAPUSTI “DISKUSIJU”!

Ne moraš “biti stožer na svakom gumnu na kome se „ g*vna vršu” (govorila je moja majka)

10.VOLI!

Ako se osećaš napeto, zabrinuto, uplašeno od ludila koja te okružuju, upregni se nu aktivnosti koje zaista voliš ili SLUŽI druge sa razumevanjem i ljubavlju. Kada svoj FOKUS prebaciš na pomaganje -zaboravićeš na ludila.

ODABERI SVESNO da ćeš blagost uvesti u svoje reakcije. Isplaniraj da, kada krene nezadovoljstvo i nervoza, nekoliko pota DUBOKO udahneš. NE DOZVOLI da te obuzme LUDILO urlikanja i svađe!

I brate /sestro iako je ludilo svuda oko tebe, ne puštaj ga u svoju dušu!

Amin!

Srećno!

 

Draga Spomo, srećan ti rođendan!!!
Tvoja Biljana

Leave a Comment

Your email address will not be published.