prosuto-mleko

Ne vredi plakati nad prosutim mlekom

„Ne vredi plakati nad prosutim mlekom“ poznata je narodna izreka koja mi je pala sinoć na pamet skoro odmah po „dešavanju“. A desilo se to da smo prilikom premeštanja police za knjige sa jednog na drugo mesto u stanu, iako (ni)smo preduzeli mere opreza, uspeli da sredimo staklo na krilu police. Mali kvrc i cvrc – napuklo je. Mora da se menja.

Ovakve situacije su vrlo česte i vezane su ne samo za premeštanje nameštaja nego i za druge najrazličitije stvari, ljude, izbore, poslove, partnere.. Povlače za sobom sledeće: mogli smo ovo, a što nismo ono, trebalo je drugačije, bolje da nismo ni počinjali, pa je tu krivica, griža savesti, pa ljutnja, žal, bes a na kraju – bljesak!

Shvatiš onu izreku s početka ove priče, i shvatiš da je uzaludno da se nerviraš kad se TO već desilo i ne može se ispraviti.
Što si svesniji, brže dođeš do tog EUREKA bljeska ( pitanje sekundi), a ako si mudar usput naučiš i lekciju kako ti se iste greške ne bi ponavljale.

“Prosuta voda ne može se pokupiti”, kažu mudri Kinezi, a poreklo ove izreke potiče iz priče o razvodu jednog od najpoznatijih stratega u istoriji Kine, koji je vrlo kasno u svojoj karijeri postigao slavu (izvor CRI online). Zvao se Jiang Taigong, a živeo je krajem 11. veka pre nove ere. Dok je još bio siromašan mladi učenjak, venčao se sa ženom po imenu Ma. Nije mario za materijalne stvari ili dobit i gotovo sve svoje vreme i snagu posvećivao je proučavanju istorije, vojne strategije i taktike.
Živeći nekoliko godina sa Jiangom u potpunom siromaštvu, njegovoj supruzi Ma dosadio je muž-“knjiški moljac” za koga je bilo malo izgleda da će ikada postati bogat ili slavan, a kamoli i bogat i slavan. Ma se zato razvela od njega i otišla u nepoznatom pravcu.
Sjajne Jiangove sposobnosti nisu otkrivene sve dok se nije upoznao sa kraljem Wenom iz dinastije Zapadni Zhou, koja je vladala od 11. veka pre nove ere do 771. godine pre nove ere. Jiang je tada imao gotovo osamdeset godina. Uprkos odmaklom dobu, uspeo je pomoći kralju i njegovom nasledniku, kralju Wu da ujedine kraljevstvo i zbace dinastiju Shang, koja je vladala od 16. do 11. veka pre nove ere. Kako bi bio nagrađen za velike zasluge, Jiang je prvo postavljen za premijera, a potom je dobio zvanje Kneza od Qija. Kad je saznala za Jiangov uspjeh, njegova bivša žena Ma došla mu je odmah u posetu i zamolila ga da nastave svoju zajednicu kao da ništa nije bilo. Čuvši njen predlog, Jiang uze lavor pun vode i tresnu ga na zemlju, pa reče svojoj bivšoj ženi: “Pristajem da se ponovo venčamo samo ako si u stanju da pokupiš prolivenu vodu!” Sva u suzama od muke što njena strategija ne uspeva, raspuštenica Ma je uspela prikupiti tek blato. Grizući se od tuge i nemoćnog besa, raspuštenica Ma smesta napusti Jianga i više se nikada nije vratila..

Zato, ne skupljajte blato i pogled napred – al’ pamet u glavu 😉

mr Biljana Janković, predsednik Udruženja Talasi, www.talasi.org