Talasi donose promene

Sedela sam u parku sa svojom kucom, malim belim nemačkim špicom, kad sam primetila da nam prilazi pas Lutalica. Naravno moj Kiper je odmah krenuo da laje (nije miran na gazdaricu ;)) i ja sam ga podigla u naručje i okrenula na drugu stranu jer ga tako obično smirim. Ali ne i ovog puta. Lutalica je krenula ka nama i krenula da skače na nas. Ja – u panici! Igram kolo i sve podvriskujem! To znači da se vrtim u krug pokušavajući od Lutalice da se sklonim, a svog kucova da umirim.

Lajava psa brže umiri jedan komad hleba nego hrpa kamenja. Vladika Nikolaj Velimirović

Ceo park gleda šta se dešava. Zabrinuta majka jednog deteta napokon mi „pomaže“:

„Hoćete li se skloniti odavde. Što se vrtite oko nas?“

„Izvinite“, kažem. Sklonila bih se ja, al ne mogu od gospodina Lutalice koji se zalepio za mene i Kipera.

Pomogao mi je jedan PRAVI  gospodin i džentlmen koji  mi je takođe rekao da moram da se sklonim od Lutalice, al’ ga je pritom animirao tako da sam mogla da odem. Javno mu se zahvaljujem!

Sve što se desilo u par minuta stalo je na trećinu ove stranice. Ali lekcije koje sam izvukla iz celog ovog događaja, čim sam se presabrala, smirila i o svemu porazgovarala sa najbližima, pa sa samom sobom,  mogle bi u knjigu da stanu kad bi se detaljno obrazlagale. Možda je jednom i napišem ;), al’ ću sad dati glavna poglavlja, pardon – lekcije, koje i sama još uvek usvajam.

Lekcija #1: Oluju ne možete  umiriti, jedino što možete jeste umiriti sebe. Oluja će svakako proći!

Kad se desi bilo kakva frka – panika, nije lako ostati miran. Zato je potrebno i u „mirnodopskim uslovima“ trenirati – samoposmatranje. To znači posmatranje svega što je u nama i izvan nas i to kao da se dešava nekom drugom. To je osnova svesnog življenja koje nosi neverovatne promene ka opuštenijem i radosnijem življenju.

Tako možemo predvideti i osetiti znake dolaska oluje pa nešto možemo sprečiti, umanjiti i/ili lakše prihvatiti i razumeti. Naravno, dešavaće se da se nađemo u epicentru oluje  iznenada i bez najave. Tada je neophodno svesno udahnuti mir, kako bi brže izdahnuli olakšanje tj izlaz iz situacije. Da  „presudi mirna glava i atomska odbrana“ ( naslov članka u novinama o pobedi košarkaša – čudo jedno odakle sve možemo učiti).

Lekcija #2: Ne treba nam pomoć naših prijatelja toliko, koliko nam treba poverenje da će nam pomoći kada nam je to potrebno. Epikur

Jedna  izjava moje ćerke (12 god) me je oduševila: „Jedina osoba na koju mogu da se oslonim u svako doba sam ja sama.“ I to je zaista tako. Odgovornost je uvek na nama. Ali to ne znači da nam nikada neće trebati pomoć i oslonac. „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“ jednostavno ne važi u mnogim situacijama i verovatno se zato taj izraz  često i koristi u sarkastičnoj konotaciji.

Meni je pomogao čovek u parku. Sutra ću ja pomoći nekom drugom. Taj drugi nekom trećem..Tako se pravi krug dobrih dela. I ja u taj krug verujem! Ja u njemu delujem!

Lekcija #3: Ne treba se stideti priznanja da smo pogrešili, jer to, drugim rečima, znači da smo danas pametniji nego juče. Alexander Pope

Pametan čovek se uči i na svojim i na tuđim greškama. U slučaju „Kuce i ja“, koji sam podelila sa vama, ja sam načinila više grešaka. Ali neću ( nemojte ni vi svoje) greške da brojim, već lekcije koje sam iz svega što se dogodilo izvukla. Lekcije, ali  i greške, vam prenosim „bez blama“ iako mi neposredno nakon dešavanja nije bilo svejedno zbog publike u parku. Brzo sam sebe smirila novosmišljenom mantrom: „Ko mi zameri, nije po mojoj meri“.  Poklanjam je i vama. To ne znači da ne prihvatam dobronamerne kritike i savete, već da se ne zamaram mišljenjima onih koji apriori osuđuju, bez bilo kakve empatije i pokušaja da razumeju.

Lekcija #4: Večito ‘prežvakanje’ svojih grešaka psihički je štetno i ima loše posledice po zdravlje. Prentice Mulford

Šta bi bilo kad bi bilo! Neverovatno je koliko se držimo tih stvari u životu. Svi odreda. A što nisam tako uradila.. ma da sam mu samo odbrusio..trebao sam da mu saspem sve u lice..kako sam mogla da budem tako glupa…ma trebalo je da se okrenem i odem bez reči a ne…. Hej vi, mi, ti..hej svi!
Šta je bilo – prošlo je. Ustani, otresi strah, navuci razumevanje i nastavi dalje!

Lekcija #5: Strah nije tvoj neprijatelj. To je KOMPAS koji ti pokazuje oblasti u kojima treba da se razvijaš. Steve Pavlina

Dan nakon događaja u parku moj sin ( 8 god ) je opet hteo da idemo tamo. Sa Kiperom, naravno. Na tren sam pomislila „šta ako je Lutalica opet tamo“. „Pa šta“, bila je sledeća misao. Bolje je suočiti se sa svojim strahovima, nego im snagu davati bežanjem od njih. Osim ličnog benefita, ovde je moje delovanje imalo i drugu dimenziju – roditeljsku. Deca mnogo više uče gledajući nego slušajući nas. Ovo drugo ih često i zamara, a prvo ulazi pod kožu i to na podsvesnom nivou.  Zato smo otišli u park. Šta mislite, da li je tamo bio gospodin Lutalica?
I psi laju na one koje ne poznaju. Heraklit

Lekcija #6: Onaj koji želi biti stalan u sreći, mora se stalno menjati. Konfučije

„Stalna je samo promena, citirala bih ovde i Heraklita. Većina ljudi se drži starih programa i iskustava i mali broj je suštinski spreman na promene iako to glasno tvrdi. A ako se ne menjamo postajemo zamrznut talas koji više i nije talas jer nema u sebi energiju.  Energiju daje pokret, akcija i delovanje sa jedne i svesno samoposmatranje i razumevanje sa druge strane. Tako ne samo da pratimo nego i kreiramo željene promene i sami sebi dajemo jak vetar u leđa postajući pravi mornar koji svojom jedrilicom života upravlja lako i sa osmehom.

Lekcija #7: Pokreni talase! Napravi promene! Moto Udruženja Talasi

I opet ću ponoviti. Pokrenite talase! Samo tako ćete napraviti željene promene. Grešićete, pa šta. Nek vam to bude lekcija. Ogovaraće vas ljubomorni ili uspavani ljudi, pa neka. „Još uvek niste umrli da bi se o vama samo najlepše govorilo“ rekao je Karolj Izikovski.  Ne bojte se promena nego polovičnih rešenja!  Ne živite i ne volite napola već punim plućima, jer samo tada duša peva! I ne stavljajte sve na jednu kartu u životu, osim ako vi niste ta karta.

(Članak je objavljen i u e-magazinu Refresh Your Life )

mr Biljana Janković, predsednik Udruženja Talasi, www.talasi.org 

Želim vam sve najbolje do sledećeg talasa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *